keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Reissussa opittua ja tuhlattua

Tuntuu uskomattomalta, että kirjoitan tätä postausta. Se tarkoittaa, että tuo reissu, jota niin hartaudella ja rakkaudella suunniteltiin, on takana. Osa siitä tuntuu ihan unelta, olimmeko tosiaan siellä? No kyllähän me olimme ja jotain uutta tuli taas opittua. Tässä muutamia juttuja muistettavaksi, kun seuraavan seikkailun aika koittaa.

Maahantulo. Kannattaa vaikka keksiä päästä maahantulokorttiin joku hostellin nimi ja osoite (jos sitä kysytään, ainakin Thaimaassa ja Indonesiassa kysytään). Joillain rajavirkailijoilla saattaa mennä herneenpalko nenukkiin, jos et tiedä etukäteen, missä aiot asua.

Sairastuminen. Aasiassa on aivan turha kärsiä päivää pidempään edes flunssasta. Jos vain olet paikassa, jossa on kunnon apteekki, saat sieltä aivan varmasti sellaiset lääkkeet, että pöpöt juoksevat kirkuen karkuun. Kannattaa tosin varautua siihen, että lääkkeillä on pieniä sivuvaikutuksia...

Auringonpolttamat. Bepanthen on lyömätön kaikenlaisiin palovammoihin. Heitän vesilintua kaikilla aftersunvoiteilla.

Bussit. Vältä viimeiseen asti kaikkia pakettimatkabussilinjoja, jotka palvelevat pääasiassa vain turisteja. Usko pois, pääset vähemmällä vtutuksella perille, kun otat sen ruosteisen paikallisbussin.

Blogi. Vaikka lähes kaikista isommista kaupungeista löytyy nettikahvila, sanoisin oman kokemuksen pohjalta, että hyvän blogin pitäminen ilman omaa läppäriä tai kunnon tablettia on erittäin haastavaa. Ensinnäkin nettikahviloiden koneet ovat usein kamalat (kambodzassa sain sähköiskun laittaessani kameraa kiinni usb-johdolla koneeseen) ja paikka saattaa olla täynnä huutavia pelaavia kakaroita. Meillä oli tabletti, mutta se ei ollut tähän tarkoitukseen riittävän hyvä. Tästä syystä tekstejä tuli kirjoitettua liian harvoin, joka taas tarkoitti sitä, että yhteen postaukseen on tungettu liikaa tapahtumia ja liian vähän fiiliksiä. Itse käytin kuvien muokkaamiseen nettipalvelua, joten sekin vaati aina internetyhteyden. Liian vaikea kombo. Seuraavalla kerralla suunnittelen paremmin etukäteen ja teknisten apuvälineiden on oltava tarkoitukseen sopivat.

Kissat. Ovat hyviä koirankorvikkeita.

..............................................................................................................................................................

Paljonko tähän hupiin sitten upposi rahaa? Emme jaksaneet pitää kovin tarkkaa kirjaa syömisistä tai juomisista, mutta päiväbudjetiksi oli laskettu 25 euroa. Ison osan ajasta elimme alle tämän. Pyrimme asumaan maksimissaan 10-12 euron kämpissä, mutta muutaman kerran jouduimme joustamaan tästä. Toisaalta taas halvin bungalowi maksoi 2 euroa yöltä. Ruokaa sai halvimmillaan eurolla, kalleimmillaan 20 eurolla (kun hienostelimme Singaporessa tai Bangkokissa). Alla karkea jaottelu kuluista.

Lennot Helsinki-Bangkok-Helsinki: 820e

Perus eläminen: päiväbudjetin mukaan tähän oli varattu 25e x 96pv = 2400e. Summa alittui noin 400 eurolla.

Lennot Aasian sisällä: n. 500e

Bussi-, vene- ja lauttamatkat: n. 180e

Viisumit: n. 80e 

Aktiviteetit (venevuokrat Bandalla, snorklaukset ja kiipeilyt): n. 135e

Nähtävyydet (Kong Lo Cave, Angkor Wat, Singapore Zoo, Singapore Ocenarium): 65e

Lyhyesti sanottuna: pysy paikallasi ja elä halvalla. Tai sitten liiku ja tee kaikkea ja satsaa enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti